Alt yüz bölgesindeki asimetri dişsel, iskeletsel veya her ikisini birlikte ilgilendiren bir problem olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Simetri bozukluğu yalnızca dişlerde ise, simetriyi çoğunlukla yalnızca ortodontik tedavi uygulayarak sağlayabiliyoruz. Ancak, özellikle vurgulamak gerekir ki, ortodontik tedaviye rağmen üst ve alt orta hattın çakışması her zaman mümkün olmayabilir, sağ ve sol dişlerin boyut uyumsuzluğuna bağlı olarak ortodontik tedavi sonucunda birkaç milimetre orta hat kayıklığı normal kabul edilmektedir.
İskeletsel asimetri, üst, alt veya her iki çene kemiğini ilgilendiren bir bozukluktur ve üç boyutlu olarak değerlendirilmelidir. Asimetrinin şiddetine göre, bazı iskeletsel problemleri yalnızca ortodontik tedavi ile yukarıda belirttiğimiz gibi kamufle edebilmekteyiz. Şiddetli iskeletsel problemleri ise ancak ortognatik cerrahi yardımı ile düzeltebilmekteyiz. Asimetrinin şiddeti detaylı bir klinik ve radyolojik muayene ile tespit edilebilmektedir. Bu aşamada hastanın asıl talebini değerlendiriyoruz ve asimetrinin miktarı ve hangi tip tedavi ile ne kadar düzeltilebileceğini ayrıntılı bir şekilde anlatıyoruz.
Yüz asimetrisi bazı durumlarda yumuşak dokulardan kaynaklanmaktadır. İskelet sisteminin üzerine yapışan kaslar ve bağ dokuları da asimetri nedeniyle sağ ve sol bölgede farklı şekilde gelişebilmektedir. Asimetrinin daha şiddetli olduğu bölgede ısırma bozuklukları ve tek taraflı çiğnemeye bağlı kasların farklı şekillenmesi gerçekleşebilmekte, yapılan ortognatik cerrahi tedaviden sonra yumuşak dokudaki asimetriler tamamen düzelmese de uzun dönemde daha az belirgin hale gelebilmektedir.
İnsan yüzü için biyolojik simetriden bahsetmek gerekir. Çünkü, insan yüzü çeneler, dişler, yüz kemikleri ve bunları çevreleyen kas, yağ ve deri dokularından oluşan karmaşık bir yapıdır. Dolayısıyla, çoğu zaman yüzümüzün sağ ve sol tarafı birebir ayna görüntüsü gibi simetrik değildir. Gözlerin büyüklüğü ve konumu, kaşların açısı, burun deliklerinin büyüklükleri, yanak kaslarının hacimleri, dudak köşelerinin kıvrımları, alın genişliği yüzün sağ ve solunda farklı olabilmektedir. Ancak, gözümüz bazı asimetrileri görmezden gelebilmekte ve her asimetriyi uyumsuzluk olarak algılamamaktadır.
Aşağıdaki fotoğraftaki hastanın hem dişsel hem de iskeletsel asimetrisi mevcuttur. Videoda ise asimetrinin ortognatik cerrahi ile nasıl düzeltildiği gösterilmektedir.
Aşağıdaki linkte bazı ünlü kişilerin yüzlerinin sağ ve sol taraflarının ayna görüntüleri birleştirilerek yaratılan yeni yüzleri görülmektedir.
http://www.buzzfeed.com/omarvillegas/heres-what-15-celebs-would-look-like-if-their-faces-were-sym#.foJPVJLxVX
Akıllı telefon kullanıcıları için ‘’yüz simetri testi’’ uygulamaları bulunmaktadır. Siz de telefonunuza yükleyip yüzünüzün ayna görüntüsüne bakabilirsiniz.