Üst Dişetlerinizin Görünümü Fazla Mı?

İdeal gülümsemenin sırrı, gülme hattı ve çevresindeki yapıların birbiri ile uyumudur. Yüz estetiği denen yapıyı oluşturan kasların ve dokuların yapısı, ideal gülümsemenin birinci etkenidir. Dudaklar ve çevre dokuların gülme sırasında nasıl pozisyonlandığı, yumuşak dokuların gülme ve kahkaha hareketleri sırasındaki ilişkisi kişiye özgüdür. Dişeti estetiği, sağlıklı dişeti dokusunun gülümseme sırasında görülme miktarı ile ilişkilendirilebilir. İdeal gülümsemede, üst kesici dişlerin tümünün görünmesini, kahkaha gibi üst dudağın daha fazla yukarı kıvrıldığı durumlarda ise yaklaşık 2-3 mm dişeti görünmesini isteriz.

Yaş ilerledikçe yumuşak dokuların yer çekimi etkisi ve tonuslarının azalması ile aşağıya sarktığını, dişeti ve diş görünümünün azaldığını bilmekteyiz. Bu sebeple kesici görünümü hem serbest pozisyonda hem de gülerken önem taşımaktadır. Dişlerinin görünürlük miktarı genç görünümün sırrıdır. Çene cerrahi planlamamızı yaparken üst kesici pozisyonu ilk ayarladığımız kriterdir. Geri kalan tüm yapılar üst dişin konumuna göre yerleştirilir.

Yaptığımız sanal analiz sonucunda üst çeneninizin aşağıya sarkmış olduğunu tespit edersek, üst hava yolunuzu daraltmayacak ve burun tabanınızı çok genişlemesine izin vermeyecek şekilde üst çenenizi iskeletsel olarak gömme işlemini yapmaktayız. Burada gömülme miktarını belirtirken özellikle hava yoluna dikkat ettiğimizi ve planlamayı bu doğrultuda yaptığımızı belirtmek isteriz.

Diş Hekimliğinde Pembe Estetik: Üst dişetlerinin görünümü

Üst dişetlerinin görünümündeki simetri ve uyuma pembe estetik diyoruz. Üst dişeti görünümünde bir problem varsa öncelikle sorunun kaynağını bulmak ve ona yönelik müdahale etmek gereklidir.

Eğer dişeti görünümü limitler dahilindeyse dişetlerinin bir miktar kesilerek dişlerin kuron boylarının uzatılması gibi işlemlerle bu görünüm azaltılabilmektedir. Veya ortodontik tedavi ile mini vida gibi kemik içi destekler yardımıyla ön dişlerin gömülmesi sağlanabilmektedir. İskelet yapıda problem olmayıp üst dudak boyundaki kısalık veya kas aktivitesindeki artış nedeniyle de gülerken üst dudağın yukarı doğru fazla kıvrılması da dişeti görünümünü arttırabilmektedir. Bu durumda da üst dudağa yönelik bir uygulama yapılmaktadır. Ancak üst çenenin iskeletsel olarak aşağı yönde fazla büyümesi nedeniyle diş etleri da daha fazla görünür hale gelmektedir. Bu durumda üst çene iskeletine müdahale gerekmektedir. Çene ameliyatı ile pembe estetiğin sağlandığı durumlara bir örnekle bakabiliriz.

ortognatik cerrahi, çene ameliyatı, ortognatik cerrahi istanbul, üst dişetlerinin fazla görünümü

Yukarıdaki fotoğrafta hastamızın bize tedavi için başvurma sebebi olan artmış diş eti görünümü yer almaktadır. Yaptığımız analizler sonucunda pembe estetik için çene ameliyatı ve dişeti kısaltılması ve beyaz estetik için şekli bozuk olan dişlerin dolgular ile biyoestetik formlarına kavuşması planlanmıştır.

üst dişetlerinin fazla görünümü, ortognatik cerrahi, çene ameliyatı, ortognatik cerrahi istanbul
üst dişetlerinin fazla görünümü, ortognatik cerrahi istanbul, çene ameliyatı

Yukarıdaki fotoğraflarda hastamızın tedavi öncesi ve sonrasındaki gülüşünü görebilirsiniz. Hastamızın çift çene ameliyatı sonrasındaki dudak ve diş görünümü olumlu yönde değişmiştir. Aşağıdaki fotoğrafta ise ağız içinden bir fotoğraf görebilirsiniz. Üstteki ilk halinde üst dişleri geriye yatık olup alt dişler hiçbir şekilde görünmemektedir. Bu yalnızca estetik açıdan değil çiğneme ve konuşma sırasında da fonksiyonel açıdan büyük problem yaratmaktadır. Çene ameliyatı sonrasında dişeti kesilmesi ve dolgular sayesinde tam bir kapanış sağlanmıştır.

çene ameliyatı, ortognatik cerrahi

Tüm uğraşımız aşağıdaki içten gülümseme için. Mesleğimiz bu sayede çok keyifli hale geliyor. Sevgili hastamıza eski ve yeni fotoğraflarını paylaşmamıza izin verdiği ve bu tedaviyi olmak isteyen hastalar için örnek olduğu için çok teşekkür ederiz.

ortognatik cerrahi, ortognatik cerrahi uzmanı, çene ameliyatı istanbul

Konuyla ilgili Instagram paylaşımımıza buradan ulaşabilirsiniz.