Ortognatik Cerrahi

cene ameliyati-cene cerrahisi-ortognatik-cerrahi-sayinsu-ortodonti-klinigi

ORTOGNATİK CERRAHİ- ÇENE AMELİYATI

Ortognati kelimesi ortodonti ve çene anlamına gelen gnati kelimelerinin birleşimi ile oluşmuş bir kelimedir. Yani ortognatik cerrahi tedavisi genel olarak ortodontiyi ve çene cerrahisini kapsamaktadır.

Ortodontik tedavi sırasında dişler içinde bulundukları çenelerin kemiği içinde hareket ettirilebilirler. Dişleri kemik dışına ittirmek ise dişeti problemlerine ve diş sağlığının kötü etkilenmesine sebep olmaktadır. Büyüme gelişim çağındaki bireylerde çene ortopedisi ile dişleri ve kemik yapıları belli sınırlar içinde doğru konumlarına almak mümkün iken, erişkin hastalarda dişlerin alt yapısını oluşturan kemik yapıdan kaynaklanan sorunların tedavisi yalnızca ortodontik tedavi ile yapılamamaktadır. Yani, yetişkin bir bireyde üst ve alt çene kemiklerinin birbirlerine veya kafatasının diğer yapılarına göre uyum, büyüklük ve simetri problemleri varsa, bu problemleri sadece ortodontik diş hareketleri ile çözmek mümkün değildir. Bu tip sorunların tedavisi, hatalı konumda olan kemiklere cerrahi müdahale ile yapılır. Ortodonti ve çene cerrahisinin beraber uygulandığı bu tip tedavilere ortognatik cerrahi tedavisi adı verilir.

 

ORTOGNATİK CERRAHİ İÇİN UYGUN YAŞ NEDİR?

Ortognatik cerrahide amacımız hastanın iskelet sistemindeki sorunu düzeltmektir. Ameliyattan sonra büyüme devam ederse istenilen kapanış ve yüz oranları bozulacağı için kemiklere yapılacak müdahale için hastanın büyümesinin tamamlanmış olmasını istiyoruz. Cerrahi öncesinde de çapraşıklığa bağlı olarak ortalama 1-1,5 sene ortodontik tedavi sürecinin olduğu hesaba katılarak tedaviye başlıyoruz.

Çene eklemindeki rezorpsiyona bağlı olarak çenenin aşağı ve geriye doğru yer değiştirmesi büyüme ve gelişme çağından bağımsız ilerleyen bir süreçtir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi ÇENE EKLEMİ başlığı altında okuyabilirsiniz.

 

ORTOGNATİK CERRAHİYİ KİM YAPAR?

Ortognatik cerrahi bir ekip işidir. Bu tedavi bir ortodonti uzmanı ve bu konuda uzman bir cerrah ile beraber yapılır. Ortodonti uzmanı tüm ortodontik tedavi sürecini yürütürken, cerrah ise hasta ameliyata hazır olduğu zaman genel anestezi altında çeneleri doğru konumuna getirmektedir.

 

ORTOGNATİK CERRAHİ TEDAVİ AŞAMALARI NELERDİR?

Klinik ve radyolojik muayenemiz ve ardından yaptığımız analizler sonucunda hastanın ortognatik cerrahi olması gerektiğine karar verdiğimizde ilk yaptığımız işlem, dişlerin her iki çene üzerinde düzgün bir şekilde sıralanmasını sağlamaktır. Hastadan aldığımız radyografilerin bilgisayar ortamında analizlerini yaparak dişlerin ameliyat sonrasında elde etmek istediğimiz konumlarını tespit ediyoruz ve önce ortodontik tedavi ile dişleri çene kemiği içinde doğru konumlarına getiriyoruz. Ortodontik tedavi sırasında aldığımız ara diş ölçüleri ve radyografilerle, dişlerin ameliyat sonrasında elde etmeyi planladığımız karşılıklı ilişkileri ya da kapanışlarını kontrol ediyoruz. Bu tedavi süreci normal bir ortodontik tedaviye benzer prosedürler içermektedir. Tek farkı, dişler doğru konumlarına geldikçe, çene kemiklerindeki asıl sorunun daha belirgin hale gelmesidir.

Dişler doğru konumlarına geldikten sonra, hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tam kafa tomografisi alıyoruz ve hastayı üç boyutlu incelemeye başlıyoruz. Ayrıntılı fotoğraflar ve ölçüler üzerinde yaptığımız çalışma ile ameliyatın ne şekilde yapılacağını planlıyoruz. Cerrah ile bu bilgileri paylaştıktan sonra ameliyat planlamasına son şeklini veriyoruz ve ameliyat sırasında kullanılacak olan rehber plakları hazırlıyoruz. Biz ekip olarak üst çenede darlık durumlarında iki ayrı ameliyat yerine tek bir ameliyat ile üst çeneyi çok parçalı olarak yapıyoruz. Böylelikle hasta hem iki kere cerrahi olmak durumunda kalmıyor hem de oluşabilecek komplikasyon risklerini indirgemiş oluyoruz.

Ameliyat, genel anestezi altında tam teşekküllü bir hastanede yapılmaktadır. Tedavinin başından itibaren her aşamasını takip ettiğimiz hastamızın, ameliyatı sırasında da mutlaka başında bulunuyoruz.

Ameliyat sırasında ve sonrasında diş tellerinin ağızda olduğunu hatırlatmakta yarar vardır. Ameliyatın ardından ortalama 6 ay kadar ortodontik tedaviye devam ederek hem alt ve üst dişlerin ideal şekilde kapanmasını, hem de kemiklerin kaynama süresinde kontrolü elimizde tutarak stabiliteyi sağlamış oluyoruz.

 

ORTOGNATİK CERRAHİ TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

Bu tip tedavilerde süre daha çok ne kadar diş hareketi yapılacağına bağlıdır. Dişlerin konumları ne kadar normalden uzaksa tedavi süresi o kadar uzun olur. Ortalama tedavi süresi 1,5-2,5 yıl arasında değişim göstermektedir.