Ortodontik Tedavi

Erken Dönem Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedavi yalnızca dişleri sıralamak değildir. Ortodontik tedaviye başlamak için bütün süt dişlerin yerini daimi dişlere bırakmasını beklemek yanlış bir düşüncedir. Henüz süt dişleri ağızdayken, bazı dişsel ve iskeletsel problemlere müdahale edilmelidir. Diş yaşı ile kişinin kronolojik yaşı birbirini tutmayabilir.

Sabit ortodontik tedavi

Sabit ortodontik tedavide dişlerinizde bulunan ortodontik problemlerin giderilmesi için azı dişlerinize ”bant” veya ”tüp”, diğer mevcut dişlerinize ise ”braket”ler yapıştırılır. Tedavinin sonuna kadar bu braket ve ataşmanların dişlerin yüzeyinde kalması gerektiği için bu tedavi yöntemine sabit tedavi denir. Bant ve braketler aracılığıyla dişlere yerleştirilen ark formundaki teller sayesinde, dişler olması gereken ideal konumlarına doğru hareket ettirilir.

Pekiştirme Tedavisi Nedir?

Dişler çene kemiğine çevresindeki elastik lifler aracılığı ile tutunurlar. Ortodontik tedavi sonrası dişlerin yerleri değiştiği için elastik liflerde gerilmeler ve sıkışmalar olur. Ortodontik tedavi sonunda gergin kalan elastik lifler, henüz tam anlamıyla sertleşmemiş kemik içindeki dişleri tekrar hareket ettirmek isterler. Bu nedenle, ortodontik tedavi sonrası apareyler çıkarıldığında dişler eski yerlerine dönmeye çalışacaklardır. Dolayısıyla, elastik lifler gerginliklerini kaybedip eski hallerine dönünceye kadar, doğru yerlerine yerleşmiş olan dişleri yerlerinde pekiştirmek ve dişleri son durumlarında tutmaya çalışmak önemlidir.